Tempo rastu nemeckého súkromného sektora sa v marci spomalilo

24.03.2014 Celý región

Berlín 24. marca (TASR) - Nemecký súkromný sektor zaznamenal v marci spomalenie rastu, napriek tomu je ale jeho tempo aj naďalej dostatočne vysoké. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil rýchly odhad agentúry Markit Economics.

Podľa tohto odhadu kompozitný index aktivity nemeckého súkromného sektora, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, klesol v marci na 55 bodov z februárovej úrovne 56,4 bodu. Februárová hodnota predstavovala 33-mesačné maximum. Napriek nižšiemu indexu je aktivita súkromného sektora v Nemecku stále dosť vysoká, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Pod pokles kompozitného indexu sa podpísal vývoj ako vo výrobnom sektore, tak aj v službách, kde príslušné indexy zaznamenali o niečo výraznejšie zníženie, než čakali ekonómovia. Index aktivity sektora služieb klesol podľa rýchleho odhadu Markit Economics v marci na 54 bodov z februárovej úrovne 55,9 bodu. Ekonómovia pritom očakávali pokles len na 55,5 bodu.

Podobne výraznejšie, ako čakali analytici, sa znížil aj index pre výrobný sektor. Ten v rýchlom odhade Markit Economics dosiahol 53,8 bodu, zatiaľ čo vo februári zaznamenal 54,8 bodu. Analytici predpokladali jeho pokles na 54,5 bodu.

Napriek tomu výsledok nie je podľa ekonómov negatívny. "Aj keď rast aktivity súkromného sektora sa spomalil na 3-mesačné minimum, za prvý kvartál dosiahol najvýraznejšie tempo od polovice roku 2011," povedal ekonóm Markit Economics Oliver Kolodseike. Podľa neho tak možno očakávať ďalší štvrťrok ekonomického rastu, pričom podľa ostatných údajov by rast hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka mohol v 1. kvartáli dosiahnuť 0,7 %.
 

Vyberte región